Sleva 30% na Váš nákup s královskou akcí. V košíku použijte slevový kupón KINGROYAL30 a pro zákazníky ze Slovenska KINGROYAL30SK. Sleva platná při nákupu nad 1234 Kč /45 EURO.

Jak čistit šperky doma - kompletní průvodce

 

Čištění šperků doma může být velmi stresující. Proto jsme vytvořili tento obsáhlý návod, který zahrnuje snadné způsoby čištění pro stříbro, zlato, zlato Vermeil, sterlingové stříbro a další. Ponořte se do něj.

Různé metody, jak čistit šperky ze stříbra, zlata, zlata Vermeil, nerezové oceli a další

Všichni víme, že šperky jsou osobní záležitostí. Jsou pečlivě vybrány, mají svůj význam a symbolizují jedinečnou lásku nebo sebelásku. Když se na tyto krásné kousky podíváte s láskou, možná si všimnete, že jejich třpyt se začíná lehce vytrácet.

To znamená jediné – je čas šperky vyčistit. Abychom vám tento proces usnadnili, přinášíme různé způsoby, jak šperky čistit doma. Ať už nosíte stříbro, zlato, růžové zlato, žluté zlato nebo nerezovou ocel, máme pro vás řešení, které udrží vaše oblíbené šperky zářivé a třpytivé.

Jak čistit šperky ze sterlingového stříbra

Při čištění sterlingového stříbra je důležité jemné zacházení. Stříbro je měkký kov, takže musíte zajistit, že jej při čištění dále nepoškrábete nebo nezničíte.

Nejúčinnější řešení: Lešticí hadřík Leštění je nejúčinnějším způsobem, když není zčernání příliš výrazné. Jelikož se stříbro snadno poškrábe, je důležité používat speciální hadřík na stříbro. Dalšími možnostmi jsou hadřík bez vláken, mikrovlákno nebo měkký, neabrazivní hadřík. Vyhněte se používání papírových utěrek nebo kapesníků, protože obsahují vlákna, která stříbro poškrábou.

Používejte pohyby tam a zpět, které odpovídají vzoru šperku, a hadřík často měňte, abyste se vyhnuli opětovnému znečištění. Na těžko dostupná místa použijte vatové tyčinky.

Každodenní čištění: Teplá voda a jemný mycí prostředek Nejjednodušší způsob, jak čistit sterlingové stříbro, je pomocí jednoduchých surovin z domácnosti. Začněte tím, že do teplé vody přidáte několik kapek mycího prostředku. Míchejte, dokud se nevytvoří pěna, a poté šperk namočte na 5–10 minut.

Po namočení použijte měkký kartáček k očištění těžko přístupných míst. Šperk opláchněte v teplé vodě a poté osušte mikrovláknem nebo hadříkem na stříbro. Poznámka: Tento způsob je také skvělý pro čištění zlatých šperků.

Odstranění zčernání: Jedlá soda a voda Vytvořte pastu z jedlé sody a vody. Naneste malé množství pasty na stříbro a leštěte. Pokud čistíte sterlingové stříbro s více detaily, nařeďte pastu více vodou a použijte měkký kartáček na zuby k čištění spár a trhlin.

Poté šperk opláchněte teplou vodou a osušte čistým hadříkem.

 

Odstranění silného zčernání: Bílý ocet a jedlá soda Pokud přemýšlíte, jak vyčistit stříbrný prsten, tato kombinace je skvělým jemným čističem, který odstraní silné zčernání. Namáčejte zčernalé šperky do ½ šálku bílého octa s 2 lžícemi jedlé sody. Pozor: tato směs šumí. Šperk nechte v tomto roztoku 2–3 hodiny, poté opláchněte a osušte.

Olivový olej a citronová šťáva Smíchejte ½ šálku citronové šťávy s 1 lžící olivového oleje ve velké misce. Poté použijte malý hadřík z mikrovlákna, namočte jej do roztoku a vyleštěte sterlingové stříbro, opláchněte a osušte.

Pokud se chcete ponořit do všech detailů o 925 sterlingovém stříbře, podívejte se na náš průvodce, jak čistit sterlingové stříbro.

Jak čistit zlaté šperky

Pravidelné čištění zlatých šperků zajistí, že zůstanou vždy klasicky nadčasové. Ideálně by mělo být zlato čištěno každých několik týdnů, s přeleštěním jednou za několik měsíců. Na rozdíl od stříbra zlato nezčerná, ale může časem ztratit svůj lesk.

Jednoduché řešení: Teplá voda a mycí prostředek Nejjednodušší způsob, jak čistit zlaté šperky, je umýt je teplou vodou a mycím prostředkem. Nechte šperky namočené v misce po dobu 10–15 minut. Poté použijte štětec nebo měkký kartáček na zuby k uvolnění nečistot v nastaveních nebo detailech šperku.

Po vyčištění opláchněte pod vodou a jemně osušte kuchyňskou utěrkou.

Hloubkové čištění: Amoniak Pokud jste své zlaté šperky dlouho nečistili, může být amoniak dobrou volbou pro hloubkové čištění. Je důležité tuto látku nepoužívat příliš často, protože může poškodit kov. Amoniak také není doporučován pro čištění platiny nebo perel.

Pro hloubkové čištění smíchejte jednu část amoniaku se šesti díly vody a jemně promíchejte. Namočte šperk do roztoku na maximálně jednu minutu. Poté vyjměte pomocí sítka a důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Šperk jemně osušte měkkým lešticím hadříkem.