Sleva 30% na Váš nákup s královskou akcí. V košíku použijte slevový kupón KINGROYAL30 a pro zákazníky ze Slovenska KINGROYAL30SK. Sleva platná při nákupu nad 1234 Kč /45 EURO.

Jak poznat zda je šperk z pravého stříbra? 7 tipů jak ho odhalit

Nakupování šperků online může být skvělým zážitkem, ale někdy může vyvstat otázka: jak si mohu být jistý, že šperk, který kupuji, je opravdu ze stříbra? Přinášíme vám několik užitečných tipů, které vám pomohou rozeznat pravé stříbro od napodobenin a učinit informované rozhodnutí při nákupu.

1. Hledejte ryzostní číslo a puncovní značku

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, zda je šperk ze stříbra, je hledat ryzostní číslo a puncovní značku. Pravé stříbro je obvykle označeno puncem, který potvrzuje jeho ryzost. Nejčastější puncovní značky pro stříbro jsou:

  • 925: Označuje stříbro s ryzostí 92,5 % (sterlingové stříbro).
  • Sterling nebo Ster: Další označení pro sterlingové stříbro.
  • 800, 835, 900: Označují stříbro s nižší ryzostí (80 %, 83,5 % nebo 90 % stříbra).
  • puncovní značku hledejte však jen u šperků které mají více stříbra než 3,5g, do této váhy se nepočítají kameny a jiné produkty na šperku

CeskeSamotne_1

 

2. Ověřte si informace u prodejce

Renomovaní prodejci šperků poskytují podrobné informace o materiálech, které používají. Před nákupem si proto důkladně pročtěte popis produktu na e-shopu. Hledejte specifikace týkající se materiálu a puncování. Pokud máte pochybnosti, neváhejte kontaktovat zákaznickou podporu pro další informace.

3. Magnetický test

Stříbro není magnetické, takže jednoduchý test s magnetem může být užitečný. Pokud magnet přitahuje šperk, je pravděpodobné, že obsahuje jiné kovy, které nejsou stříbrné. Tento test však není stoprocentní, protože některé napodobeniny nemusí být magnetické.

4. Cena jako indikátor

Cena může být také indikátorem pravosti. Pokud je cena šperku příliš nízká, je možné, že nejde o pravé stříbro. Sterlingové stříbro má svou hodnotu, takže velmi levné šperky mohou být podezřelé.

5. Hledejte recenze a hodnocení

Před nákupem si přečtěte recenze a hodnocení ostatních zákazníků. Zkušenosti ostatních mohou poskytnout cenné informace o kvalitě šperků a spolehlivosti prodejce. Renomovaní e-shopy často mají pozitivní hodnocení a zpětnou vazbu od spokojených zákazníků.

6. Test s bílou látkou

Jedním z jednoduchých domácích testů je tření šperku bílou látkou. Pokud je šperk opravdu ze stříbra, může se na látce objevit černý nebo šedý otisk. Tento efekt je způsoben oxidací stříbra, což je přirozený proces.

7. Chemický test (pro pokročilejší)

Pro pokročilejší uživatele může být chemický test jednou z možností. Speciální testovací sady pro stříbro jsou dostupné na trhu a umožňují ověřit pravost pomocí chemických reakcí. Tento test je však doporučován spíše pro ty, kteří mají zkušenosti s chemikáliemi.

Shrnutí

Rozpoznání pravého stříbra nemusí být složité, pokud víte, na co se zaměřit. Hledejte puncovní značky, ověřujte informace u prodejce, použijte jednoduché testy a čtěte recenze. Nákup od renomovaných prodejců s certifikáty pravosti vám také může poskytnout klid a jistotu, že investujete do kvalitního šperku.

S těmito tipy budete lépe vybaveni k rozpoznání pravého stříbra a užijete si nákup krásných a autentických šperků z pohodlí vašeho domova.